petak, 4. svibnja 2012.

Životopis





Životopis ili Curriculum vitae (CV)  Vaša je ulaznica u poslovni svijet. Možemo slobodno reći kako je to naša osobna slika koja govori mnogo toga o nama i često je prvi korak u komunikaciji s budućim poslodavcem. Na temelju životopisa odabiru se kandidati koji se pozivaju na razgovor za posao stoga je od izuzetne važnosti dobro napisati svoj životopis.

Nakon diplome, samo će rijetki studenti imati neko radno iskustvo koje će moći napisati u svoj životopis, pa stoga već kad se ne možemo pohvaliti s radnim iskustvom možemo barem dati sve od sebe da onda barem osnovne informacije prezentiramo u najboljem svijetlu.

Postoje mnogi stilovi samog pisanja životopisa i na Vama je da sami izaberete kako će stilski izgledati Vaš životopis, no postoje određena pravila kojih se svakako uvijek treba držati.

Započetak Vaš životopis mora biti gramatički i pravopisno točno napisan, pa prije nego ćete isprintat provjerite gramatiku ili pak dajte nekom da pročita Vaš rad kako bi bili sigurni da Vam se nije potkrala neka greška.
Informacije koje svaki životopis mora sadržavati su sljedeće:
  •  Vaši osobni podaci,  kao što su: ime, prezime, datum rođenja, adresa i Vaši kontakti (broj telefona, mobitela, e-mail i sl.) te po potrebi bračno stanje,
  • Formalno obrazovanje (datum završetka osnovne i srednje škole kao i datum kada ste završili fakultet poredajte kronološki),
  • Dodatna znanja kao što su različiti tečajevi, seminari, strani jezici, posjedovanje vozačke dozvole, poznavanje rada na računalu i sl..
  • Radno iskustvo, iako će nažalost ovo polje biti prilikom traženja prvog posla biti najkraće nemojte se obeshrabriti,
  • Nagrade i priznanja; ovu stavku potrebno je navesti samo u slučaju ukoliko zaista posjedujete neko priznanje,
  •  Interesi i aktivnosti; vrlo kratko i precizno nabrojite svoje vrline i interese kao što su ambicioznost, pravednost, točnost i sl. te interesi kao što su rolanje, fotografija, biciklizam i sl.,
  • Preporuke bivših poslodavaca; stavka koju nažalost mnogi neće imati čime popunite, tako da ju slobodno preskočite.


 
Vrlo je bitno da sve informacije koje navedete u svom životopisu budu točne i precizne, nemojte zaboraviti da je svaku informaciju vrlo lako provjeriti. Klonite se pisanja nepotrebnih detalja i pripazite da životopis bude pregledan i napisan na računalu (osim ako nije naglašeno da se traži i ručno napisan životopis).

Što se tiče slanja osobnih fotografija, moguće je da će to od Vas tražiti određeni poslodavci, stoga fotografiju šaljite samo ako je tako naznačeno.

Danas su na internetu dostupne mnoge stranice pomoću kojih možete napisati svoj prvi savršen životopis stoga se slobodno poslužite njima. Meni osobno u pisanju mog prvog životopisa značajno je pomogla sljedeća internet stranica http://www.zivotopis.hr/karijera/kako-napisati-zivotopis/.

I ne zaboravite, prilikom traženja prvog posla nitko ne očekuje da se Vaš životopis sastoji od desetak stranica. Stoga neka bude i jedan stranica, ali budite ponosni na nju!


Nema komentara:

Objavi komentar