nedjelja, 6. svibnja 2012.

Intervju



Sada kad smo naučili kako uspješno napisati životopis i molbu za posao, sljedeći korak je pronaći željeni oglas za posao na koji ćemo se javiti. Upravo će javljanje na neki oglas staviti testirati naš životopis! No, recimo da smo uspjeli i došao je taj dugo očekivani poziv – poziv na razgovor. Što sada? Kako dalje? Kako se najbolje pripremiti? Samo su neka pitanja koja nam se kreću motati po glavi. Pa dakle, duboko udahnite i krenite redom!


Nakon što smo zaprimili poziv da dođemo na razgovor, krajnje je vrijeme da saznamo što je moguće više informacija o potencijalnom poslodavcu i potencijalnom radnom mjestu. „Googlanjem“ ćete doći do mnogobrojnih informacija i vjerojatno ćete se pitati što je bitno i što je najbolje zapamtite. Iz osobnog iskustava znam da kad sam se i sama pripremala za prvi intervju da sam ostala poprilično zbunjena jer nisam znala što upamtiti. No, najlakše je da ste stavite u ulogu poslodavca i zapitate se što bi Vi voljeli da Vaš budući zaposlenik zna o Vama. Informacije kao što su kada je poduzeće osnovano, koja je njegova osnovna djelatnost te koje je Vaše mišljenje o samoj organizaciji svakako su važni detalji.

Osim što će Vas zasigurno dočekati pitanja o samoj organizaciji, jedno od pitanja koje će uslijediti biti će da kažete nešto o sebi. Iako, naizgled banalno pitanje, ono Vam može zadati mnoge teškoće. Unaprijed pripremite sve što ćete reći o sebi, možda je dobro da sve što želite reći o sebi zapišete na papir kako od silne nervoze ne bi na kraju zaboravili i vlastito ime. Ako ne znate odakle krenuti, krenite od onoga što ste napisali u životopisu. Ovo je savršena prilika da sve svoje znanje i iskustvo prezentirate na najbolji mogući način. Ne zaboravite da ste u životopisu trebali biti jezgroviti i krati, a sada Vam se pruža odlična prilika da detaljnije kažete sve o sebi.

Osim što ćete morati reći nešto o sebi i organizaciji, od Vas se očekuje da budete barem površno upoznati s radnim mjestom za koje se natječete. Obavezno upamtite cijeli naziv radnog mjesta, a ne eventualnu skraćenicu. Raspitajte se od kolega i poznanika što se na tom radnom mjestu radi kako bi znali što Vas očekuje.

Također, na kraju razgovora uslijedit će momenat kada će se Vama pružiti mogućnost da postavite neko pitanje. Iako će Vam se naizgled sve činiti jasno, potrudite se postaviti neko pitanje. Probajte čak i unaprijed pripremiti nekoliko pitanja kako bi pokazali da ste zainteresirani za budući posao i poslodavca.
I na kraju, ne zaboravite na razgovor za posao ponijeti osmjeh i samouvjerenost. Ne kaže se uzalud da lijepa riječ otvara svaka vrata, tako da ukoliko se možda i ne snađete najbolje prilikom odgovora na neko pitanje ne dajte se smesti, nesigurnost sakrijte osmjehom i dokažite da ste upravo baš Vi stvoreni za taj posao. J

Nema komentara:

Objavi komentar